José Manuel Mota Ruivo Martins

José Manuel Mota Ruivo Martins

Food science and technology, Integrated in MED
Food science and technology
Integrated in MED

About

Recent scientific activity aimed at contributing to a better understanding of the lipid and cholesterol metabolism of swine, namely in the obese Alentejo breed, at the biochemical and molecular level, as well as their impact on the quality of the carcass and meat of this animal species. The knowledge acquired over these years resulted from the intense experimental application of a wide range of laboratory techniques, demanding knowledge of Biochemistry and Molecular Biology.

Present Research
  • lipid metabolism
  • mRNA
  • pigs
  • trancriptomics
  • local breeds
  • meat quality
Research Interests
  • local breeds
  • meat quality
  • lipid metabolism
  • cholesterol
  • pigs
  • mRNA

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Landline / Extension24357
Thematic lines to which I contribute:
Animal Production & Health
Agro-silvo-pastoral System - Montado

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Projects

Project Funding Lead Institution Role Start End Scope
NEGHTRA-Next Generation Training on Intelligent Greenhouses European Commission | Erasmus + University of Patras Participant 2020-07-30 2023-07-30 Internacional
ECO-PIG - Desenvolvimento de uma mistura alimentar inovadora para acabamento de machos de raças de suínos autóctones. ao ar livre. com benefício para a qualidade da carne e para a sustentabilidade do sistema Portugal 2020 - SI - Sistema de Incentivos à Investigação e Desenvolvimento Tecnológico(SI I&DT) DIN – Desenvolvimento e Inovação. S.A. MED Representative 2020-12-31 2023-06-30 Nacional
GO CACHENA - Estudo da qualidade da carne de bovinos da raça Cachena Portugal 2020 - PDR 2020 Universidade de Évora Participant 2016-11-29 2021-12-31 Nacional
ICAPP - Investigação em carnes alentejanas de porco preto Portugal 2020 - SI - Sistema de Incentivos à Investigação e Desenvolvimento Tecnológico(SI I&DT) Universidade de Évora Participant 2021-02-01 2023-06-30 Nacional
SelectPorAl - Seleção e melhoramento genómico de características produtivas do Porco Alentejano Portugal 2020 - Alentejo 2020 CEBAL - Centro de Biotecnologia Agrícola e Agro-Alimentar do Alentejo Participant 2016-09-01 2020-01-01 Nacional
SUMO - Sustentabilidade do Montado PRR - Plano de Recuperação e Resiliência Universidade de Évora Participant 2023-01-01 2025-09-30 Nacional