Sara Maria de Almeida Lopes Canas

Sara Maria de Almeida Lopes Canas

Ciência e Tecnologia dos Alimentos, Integrado no MED
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Revistas com Arbitragem Cientifica e Indexadas

Catarino S., Thanasi V., Morin G., Anjos O., Fernandes T.A., Caldeira I., Fargeton L., Boissier B., Canas S. 2022. Shedding Light on Metals Release from Chestnut Wood to Wine Spirit Using ICP-MS. Foods, 11, 3617. 10.3390/foods11223617Grupo de Investigação envolvido: Ciência e Tecnologia dos Alimentos

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Oliveira-Alves S, Lourenço S, Anjos O, Fernandes TA, Caldeira I, Catarino S, Canas S. 2021. Influence of the Storage in Bottle on the Antioxidant Activities and Related Chemical Characteristics of Wine Spirits Aged with Chestnut Staves and Micro-Oxygenation. Molecules 27:106. 10.3390/molecules27010106Grupo de Investigação envolvido: Ciência e Tecnologia dos Alimentos

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Nocera A, Ricardo DSJ, Canas S. 2020. Antioxidant activity and phenolic composition of wine spirit resulting from an alternative ageing technology using micro-oxygenation: a preliminary study. Oeno One, 54:485-496. 0.20870/oeno-one.2020.54.3.3114Grupo de Investigação envolvido: Ciência e Tecnologia dos Alimentos

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Canas S, Cunha J, Eiras-Dias J. 2020. Advances in Viticulture, Enology and Vitivinicultural Economy: Ciência e Técnica Vitivinícola 2020. Ciência e Técnica Vitivinícola 35:176-178. 10.1051/ctv/20203502176Grupo de Investigação envolvido: Ciência e Tecnologia dos Alimentos

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Canas S, Anjos O, Caldeira I, Fernandes TA, Santos N, Lourenço S, Granja-Soares J, Fargeton L, Boissier B, Catarino S. 2022. Micro-oxygenation level as a key to explain the variation in the colour and chemical composition of wine spirits aged with chestnut wood staves. LWT 154:112658. 10.1016/j.lwt.2021.112658Grupo de Investigação envolvido: Ciência e Tecnologia dos Alimentos

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Caldeira I, Vitória C, Anjos O, Fernandes T, Gallardo E, Fargeton L, Boissier B, Catarino S, Canas S. 2021. Wine Spirit Ageing with Chestnut Staves under Different Micro-Oxygenation Strategies: Effects on the Volatile Compounds and Sensory Profile. Applied Sciences 11:3991. 10.3390/app11093991Grupo de Investigação envolvido: Ciência e Tecnologia dos Alimentos

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Anjos, O, Canas,s. , Gonçalves,j. C, Caldeira, I. 2020. Development of a Spirit Drink Produced with Strawberry Tree (Arbutus unedo L.) Fruit and Honey. Beverages 2020, 6(2), 38. 10.3390/beverages6020038Grupo de Investigação envolvido: Ciência e Tecnologia dos Alimentos

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Anjos O, Pedro SI, Caramelo D, Semedo A, Antunes CAL, Canas S, Caldeira I. 2021. Characterization of a Spirit Beverage Produced with Strawberry Tree (Arbutus unedo L.) Fruit and Aged with Oak Wood at Laboratorial Scale. Applied Sciences 11:5065. 10.3390/app11115065Grupo de Investigação envolvido: Ciência e Tecnologia dos Alimentos

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Canas S, Danalache F, Anjos O, Fernandes TA, Caldeira I, Santos N, Fargeton L, Boissier B, Catarino S. 2020. Behaviour of low molecular weight compounds, iron and copper of wine spirit aged with chestnut staves under different levels of micro-oxygenation. Molecules, 25, 5266-5291. 10.3390/molecules25225266Grupo de Investigação envolvido: Ciência e Tecnologia dos Alimentos

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Anjos O, Caldeira I, Pedro S, Canas S. 2020. FT-Raman methodology applied to identify different ageing stages of wine spirits. LWT - Food Science and Technology, 134, 110179. LWT Volume 134:110179. 10.1016/j.lwt.2020.110179Grupo de Investigação envolvido: Ciência e Tecnologia dos Alimentos

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Canas S, Trindade CS, Sun B, Naves P. 2020. Phenolic compounds involved in pine wilt disease: HPLC-based method development and validation for their quantification. Journal of Plant Biochemistry and Biotechnology. DOI:10.1007/s13562-020-00599-0Grupo de Investigação envolvido: Ciência e Tecnologia dos Alimentos

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Nocera A, Ricardo-da-Silva JM, Canas S. 2020. Antioxidant activity and phenolic composition of wine spirit resulting from an alternative ageing technology using micro-oxygenation: a preliminary study. OENO One 54(3):485. DOI:10.20870/oeno-one.2020.54.3.3114Grupo de Investigação envolvido: Ciência e Tecnologia dos Alimentos

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Granja-Soares J, Roque R, Cabrita M, Anjos O, Belchior A, Caldeira I, Canas S. 2020. Effect of innovative technology using staves and micro-oxygenation on the odorant and sensory profile of aged wine spirit. Food Chemistry 333:127450. DOI:10.1016/j.foodchem.2020.127450Grupo de Investigação envolvido: Ciência e Tecnologia dos Alimentos

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Anjos O, Martínez CM, Caldeira I, Pedro SI, Eguía OP, Canas S. 2020. Application of Functional Data Analysis and FTIR-ATR Spectroscopy to Discriminate Wine Spirits Ageing Technologies. Mathematics, 8(6):896. DOI:10.3390/math8060896Grupo de Investigação envolvido: Ciência e Tecnologia dos Alimentos

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Anjos O, Canas S, Gonçalves JC, Caldeira I. 2020. Development of a Spirit Drink Produced with Strawberry Tree (Arbutus unedo L.) Fruit and Honey. Beverages 6(2):38. DOI:10.3390/beverages6020038Grupo de Investigação envolvido: Ciência e Tecnologia dos Alimentos

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Anjos O, Caldeira I, Roque R, Pedro SI, Lourenço S, Canas S. 2020. Screening of Different Ageing Technologies of Wine Spirit by Application of Near-Infrared (NIR) Spectroscopy and Volatile Quantification. Processes 8(6):736. DOI:10.3390/pr8060736Grupo de Investigação envolvido: Ciência e Tecnologia dos Alimentos